Журналистически екип на БТВ договори незаконен трафик на мигранти през българска

...
Журналистически екип на БТВ договори незаконен трафик на мигранти през българска
Коментари Харесай

Журналисти получиха оферта за трафик на мигранти през България към Германия

Журналистически екип на БТВ контракти противозаконен трафик на мигранти през българска граница към Германия. Това стана напълно елементарно през телефон, оставен публикация за транспорт в обществените мрежи.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 1137
Оказа се, че трафикът на противозаконни мигранти към и през България всеобщо и необезспокоявано се популяризира с десетки видеоклипове, на които незаконно преминаващите демонстрират образно и се хвалят с триумфа си.

Мъж прави дупка в оградата на турско-българската ни граница. Надпис на арабски върху фрагмента гласи: " Оградата на границата е основана за лъвове. Продължаваме да я късаме ".

В мрежата има даже публичен рекламен клип. Всеки може да види десетки като него. Въпреки, че противозаконният трафик на хора е закононарушение и планува затвор. Показваме клиповете от мрежата, без да променяме истинската музика, подложена от създателите им.

Няма смешка. Долу на екрана в тази съответна публикация превозвачите на мигранти даже са оставили и български телефонен номер. За всеки, който желае да бъде превозен.

Обявеният български мобилен номер се оказва настоящ. Наше подставено лице се обажда и съумява да беседва с " Кюрдския барон ". Говори с него на арабски. Казваме му, че сме в София и дружно с наш родственик желаеме да заминем за Германия.

Трафикант: Може нелегално. Има през Румъния, има и през Сърбия, което ти избереш.
Подставено лице: Колко пари ще ни струва?
Трафикант: През Румъния 5000 евро.
Подставено лице: До Германия, нали?
Трафикант: Да.
Подставено лице: Сигурно ли е?
Трафикант: Ако е рекъл Господ
Подставено лице: Колко време ще отнеме това?
Трафикант: Ти, ако кажеш „ ок “ сега и платиш чекването, пращам те там, където ги събираме. Утре, вдругиден има превозване, обаче трябва да оправиш плащането.
Подставено лице: Плащането тук ли е? Или къде?
Трафикант: През офис.
Подставено лице: Тук в София ли?
Трафикант: Да, в София.
Подставено лице: Добре, обаче аз този офис не знам къде е.
Трафикант: Как така, то всеки го знае. Трябва да питаш за него и ще го разбереш.

Питаме няколко души от арабски генезис, живеещи у нас, за така наречен общоизвестен офис в София. Посочват ни два такива офиса в центъра на града, които към този момент ще запазим в анонимност.

Шефовете им постоянно приемали парите от мигрантите и им давали дигитален код, който да оповестят, откакто към този момент са прекарани през граница до задачата им, описват нашите източници. Така, откакто чуят кода, хората от офиса превеждали парите на каналджиите за свършената работа. Подобен трицифрен код чуваме и в този следващ клип от обществените мрежи, в който превозвачи се хвалят  по какъв начин са изкарали група мигранти през западната ни граница.

Рекламирания трафик на хора разяснява проф. Владимир Чуков, експерт по процесите в Близкия Изток.

„ Това са N на брой компании, които се борят за клиентела. Предлагат разнообразни типове услуги, направления, локални хора, локални гидове, с които работят. Винаги съм ги сравнявал, както да кажем са туроператорските компании. Те един тип споделят, елате, вижте, ние организираме и оказваме помощ на мигранти да влязат нелегално през границата. Откъде съгласно вас идва това успокоение? Големият опит, който са натрупали. Като офисите, които се популяризират към този момент са съгласно мен толкова доста, че в случай че съответната реклама вдъхва съмнение, някакво напрежение, толкоз по-малко клиенти в кавички биха се обърнали към тях “, счита анализаторът.

Езикът в клиповете е главно арабски, от време на време кюрдски. Тук обаче се чува българска тирада. Мъже подканват мигранти да излизат от бус с търговищка регистрация.

С повишаване на търсенето и конкуренцията идва и смелостта на превозвачите да се популяризират, споделя Чуков

„ Някъде към 2015-16 година се считаше, че тези хора въртят към 3 милиарда $. Може би някъде в навечерието на Коронавирус рецесията, когато понижа трафика, те бяха в пет пъти повече, считаше се някъде към 15 милиарда.

Защо обаче мигрантите са толкоз уверени, че няма да ги заловен? За клиповете им питаме първо експерта по киберсигурност Ясен Танев.

„ Те употребяват обществените мрежи, с цел да могат да ги разпространят, само че и да се скрият зад тях. Ако погледнем информация, която имаме за една фотография на мобилния телефон, ние можем да забележим по кое време е снимана, какъв е видът на камерата, какъв брой мегапиксела - даже местоположението. Когато изпратим тази информация от телефона през Viber част от информацията изчезва. Но можем да забележим, че данните за координати са непокътнати. Ако отворите видеото, което вие ми изпратихте се вижда, че то има още по-малко данни, сигурно няма данни за местоположението, още по-малко данни за вида на устройството, което другият файл може да бъде открито в оригинала “, изяснява той.

Макар и обществено недостъпни, следите от дата и местонахождение остават, споделя Танев. Социалните мрежи ги съхраняват. Освен това, каква по-ясна диря за управляващите ни от мобилен телефонен номер? След като от bTV без проблем документирахме оферта за " незаконен " трафик, питаме знае ли за всички тези разгласи Министерство на вътрешните работи? Говори шефът на национална работа " Гранична полиция " Росица Димитрова.

“Фактът, че и ние имаме арестувани лица в резултат на такива видеоклипове с тези коли, демонстрира, че си вършим работата. За нас главната причина е законодателството - ограниченията, които се плануват за процесуална насила или за налагане на обвиняване на тези лица. Имаме случай с лице с пет досъдебни производства за 2022 година и 2023 година Имаме различен случай, в който сме задържали лице с три досъдебни производства, за това, че транспортира мигранти. – хванато четири път? “, изяснява тя,

Каналджийството у нас се санкционира със затвор до 5 години и санкция от 3000 лева до 10 000 лева Често обаче се стига единствено до условни присъди. Министерство на вътрешните работи предлага увеличение на наказванията за противозаконен трафик. Това съгласно Росица Димитрова би умъртвило смелостта на трафикантите да се популяризират

Потокът противозаконни мигранти към Европа тази година мощно нараства. Само в последните три месеца опитите за трафик от Турция у нас са се нараснали с 40%, споделят от Министерство на вътрешните работи. Тези през Италия и прилежащи страни по централния средиземноморски маршрут обаче с 292% повече за последната година - споделя Димитрова.

„ По-различното е, че имаме по-малко с към 40%  задържани лица навътре в страната. Имаме със 75% по-малко арестувани на излаз за Сърбия незаконни мигранти, които желаят да преминат към западна Европа и имаме с 50% по-малко арестувани тази година на изхода ни за Румъния “, прибавя Димитрова.

А наред с огромното търсене и предложение, нараства и броят на бити, изнудвани или изоставени мигранти у нас след спор с трафикантите, споделя Владимир Чуков.

Инцидентите са най - постоянно поради неполучени пари за услугата.

Пример за подобен случай е клип, публикуван преди дни от консуматор в обществените мрежи. На него още веднъж се чува българска тирада.

Целта на тази обява този път не е реклама. Надписът върху видеото гласи: " Моля, споделяйте този клип, с цел да стигне до управляващите. Той е изработен, с цел да се изнудват родственици. Не знаем тези момчета живи ли са или не. Помагайте. Приемете ги като ваши деца ".

Подобни сигнали от родственици на мигранти или от правозащитни организации са всекидневие в гранична полиция, споделят от Министерство на вътрешните работи. И афишират, че за последните месеци служителите на реда са намерили или спасели десетки потърпевши. Бягащите към границите от ден на ден ще се усилват, предвижда Владимир Чуков.

Според него по този начин вещаят и политическите поръчки за изпъждане на милиони бежанци от южната ни съседка Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР